Wetenswaardigheden

Wetenswaardigheden

Hieronder kun je allerlei wetenswaardigheden over de gemeente Mill en Sint Hubert, de gemeenteraad, het gemeentehuis, enz. lezen.

 


Wat doet de gemeente

Je hebt op allerlei manieren met de gemeente te maken.
Dit begint al als je geboren wordt.

Waar is hier het gemeentehuis ? Je vader moet dan aangifte doen van je geboorte. Je naam wordt opgeschreven in het bevolkingsregister. Als je op vakantie gaat naar een ander land, heb je een reisdocument nodig. Dat kan een paspoort of een identiteitskaart zijn. Deze moet je ook aanvragen bij de gemeente.

Zo zijn er nog veel meer dingen
die de gemeente voor jou doet.

De gemeenteraad

De gemeenteraad is de baas van
Mill, Langenboom, St. Hubert en Wilbertoord.

Als baas van Mill beslist de gemeenteraad over heel veel dingen. Sommige dingen worden door de regering in Den Haag beslist. De gemeenteraad bestaat uit 15 mensen die iedere 4 jaar worden gekozen. Het hoofd van de gemeenteraad is de burgemeester. Je mag meedoen aan de verkiezingen als je 18 jaar of ouder bent.

Wat doet de gemeente nog meer?

Een belangrijke taak van De Gemeente is de zorg voor woonruimte. Maar ook de aanleg van speelterreintjes wordt bijvoorbeeld door de gemeente gedaan.

Om nieuwe wijken te bouwen maakt het gemeentebestuur plannen. In die plannen kan je zien wat er gaat gebeuren met de grond waar je kunt wonen of spelen.
De gemeente werkt ook aan alle zaken die met verkeer te maken hebben. Waar komen de wegen, waar worden parkeerterreinen gemaakt, waar komen de fietspaden enz.
De gemeente moet ook rekening houden met het milieu. Vuil of gevaarlijke stoffen kan je niet gewoon weggooien, dat moet worden opgehaald.
Andere zaken waar de gemeente aan werkt zijn; onderwijs, gezondheidszorg, welzijn, cultuur, sport en recreatie.

Speelterreintjes

De gemeente zorgt ook voor de speelterreintjes bij jou in de buurt.

In de plannen die de gemeente maakt voor een nieuwe woonwijk wordt ook gezegd waar speelterreintjes komen. Het geld voor de speelterreintjes wordt door de gemeenteraad gegeven. Samen met de buurtvereniging gaat de gemeente kijken wat er op de speelplek komt te staan of welk toestel we moeten vervangen.
Als er in jouw buurt al een speelterreintje is, wordt dit door de gemeente nagekeken. Als er iets niet goed is aan het speelterreintje kun je dit doorgeven aan de gemeente. Dat kun je doen door te bellen met telefoonnummer (0485) 460 300.

Hoe komt de gemeente aan geld?

De gemeente krijgt voor het grootste deel haar geld van de regering. Iedereen moet belasting betalen, van dit belastinggeld gaat een deel naar het zogenaamde gemeentefonds.

Dit fonds wordt verdeeld over alle gemeenten in Nederland. De gemeente mag zelf kiezen waar dit geld aan wordt besteed. Ook mag de gemeente zelf belasting heffen (bijvoorbeeld; reinigingsrecht, onroerende zaakbelasting, enz.). Hoeveel belasting je moet betalen, wordt door de gemeenteraad besloten.

Vlag, wapen en logo

Het wapen van Mill en St. Hubert Het wapen dat je hiernaast ziet staan, is al heel oud. Het werd al in de 14e eeuw na Christus (dat is tussen de jaren 1300 en 1400) gebruikt door de schepenbank van Mill. Een schepenbank is zoiets als de rechtbank in onze tijd.

Het mannetje op het wapen stelt de heilige St. Willibrordus voor. Deze was destijds patroonheilige van de kerkparochie Mill en St. Hubert.

De gemeente Mill c.a. gebruikt een eigen vlag. Die heb je misschien wel eens zien hangen als er bijv. een feestdag is. Deze vlag is rechthoekig van vorm, aan de bovenkant zwart en onder geel. In het midden staat het hierboven genoemde wapen van de gemeente.

Het logo van de gemeente Mill en St. HubertHet logo van de gemeente Mill en St. Hubert wordt gebruikt op alle officiële brieven die de gemeente verstuurd. Het logo werd in 1998 ontworpen door Ferry Vloet uit Mill en bestaat uit de patroonheilige van de parochie – Heilige Willibrordus- samen met de “M” van Mill.