Geschiedenis

De jeugdgemeenteraad is begonnen in 1996. In de grote gemeenteraad kwam de burgemeester met het idee om een jeugdgemeenteraad op te richten.

De jeugdgemeenteraad is gestart tegelijkertijd met de opening van het nieuwe stuk aan het gemeentehuis. De eerste raad had meteen een goed begin. Het startbedrag dat we in kas hadden was f. 5000,00.

Tot nu toe is de jeugdraad een groot succes. In 2000 is er een oproep geweest, omdat de aandacht vanuit de scholen verzwakte. Aan publiciteit hebben we niet te klagen, want alles komt in de krant en sinds 2004 worden de vergaderingen ook via de Lokale Omroep Mill uitgezonden. Er wordt ook veel aan goede doelen besteed. Vaak is dat aan Foster Parents, maar elke jeugdraad mag daar zelf over beslissen.

De bedoeling van de jeugdraad is dat kinderen voor hun mening uitkomen, en dat ze vertegenwoordigers van de jeugd zijn. In andere gemeentes wordt er ook wel aan de jeugd gedacht door de grote gemeenteraad, maar die mensen zien de problemen niet van dichtbij.

Een belangrijk besluit was het plaatsen van een skate-ramp. Deze is in 1997 voorgesteld, en ook goedgekeurd. Deze skate-ramp is overigens verplaatsbaar en er is nog onenigheid geweest omdat bijvoorbeeld Langenboom vond dat de ramp te weinig in hun dorp stond, maar dat is wel opgelost. Nu zijn er plannen om in elk dorp vaste skate-attributen neer te zetten, zoals bijvoorbeeld een jump-plank.

Zoals je ziet was en is de jeugdgemeenteraad ontzettend succesvol. De geschiedenis is nog niet zo lang, maar als het zo door gaat wordt het dat wel…

De Jeugdgemeenteraad.